Rynek rzepaku i produktów jego przerobu w Polsce

Na stronie www.paszerzepakowe.pl prowadzonej przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju możem znaleźć wiele informacji dotyczących wykorzystania rzepaku i pochodnych w żywieniu zwierząt. Stowarzyszenie organizuje również coroczne konferencje dotyczące tego zagadnienia. Na ostatniej V Ogólnokrajowej konferencji na temat śruty rzepakowej, odbywającej się 21 października 2021 roku omawiano żywienie bydła śrutą, a wykładem wprowadzającym było zaprezentowanie „Aktualnej sytuacji na rynku produktów przerobu ziemniaków”.
Wśród państw w których uprawa się rzepak prym wiodą Kanada, Unia Europejska, Indie i Chiny. W UE w 2021 roku wyprodukowano 16,95 mln ton rzepaku, największe zbiory miały Niemcy 5,151 mln t, Francja – 3.305 mln ton, a na trzecim miejscu ze zbiorami rzędu 3,05 mln t uplasowała się Polska. Te 3 kraje, stanowią o znaczącej pozycji UE w produkcji rzepaku, dostarczają ok 60% całej unijnej produkcji. Polska jest dużym eksporterem śruty rzepakowej, w 2020 wyeksportowała ponad 700 tys. t . Głownie do Niemiec, Danii, Czech, Francji i Hiszpanii. Adam Stępień Dyrektor Generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju, we wnioskach zawarł między innymi stwierdzenia że:

– do rozwoju uprawy rzepaku w Polsce przyczynił się sektor biopaliw
– branża olejarska to duży i nowoczesny segment przemysłu rolno – spożywczego co ułatwia podaż rynkową ujednoliconych pod względem jakościowym partii śruty poekstrakcyjnej;
– pomimo deficytu białkowego Polska jest dużym eksporterem śruty rzepakowej,
– Istnieje ogromny, wciąż nie wykorzystany potencjał krajowego zagospodarowania pasz rzepakowych,
– polskie pasze rzepakowe to największe krajowe źródło białka paszowego, w 100% wolne od GMO, które nie jest w tym kontekście